Science gk questions science general knowledge questions

In this article we discribed about science gk questions science general knowledge questions which are all most important for Compitative exam.

science gk questions science general knowledge questions

1.How many bones present in human ear

  • 6
  • 5
  • 4
  • 9

Answer:6

2.Which device use to measure very low temperature

  • Cryometer
  • pyrometer
  • Hygrometer
  • Techometer

Answer:Cryometer

3.What is the Source of Energy in Sun and Stars ?

  • Conversation of hydrogen to helium
  • Nucler fusion
  • Both A and B
  • None of the above

Answer:Both A and B

4.What is the hearing range of human ear ?

  • 200 Hz to 2000 Hz
  • 20 Hz to 20000 Hz
  • 200 Hz to 20000 Hz
  • None of the Above

Answer:20 Hz to 20000 Hz

5.Name the which is directly Convert Solar energy into electrical energy ?

  • Photovoltaic cells
  • Dry cells
  • Daniel Cell
  • Galvanic Cell

Answer:Photovoltaic cells

6.What is the acceleration due to gravity at centre of the Earth ?

  • 1
  • 0
  • 9.8
  • -1

Answer:0

7.what is the SI unit of electromagnetic induction (EMI) ?

  • Tesla
  • Ohm
  • Curie
  • Weber

Answer:Tesla

8.Atomic Theory of matter was given by ?

  • Dalton
  • Newton
  • Maxwell
  • Pascal

Answer:Dalton

9.Fe has 26 Proton in its nucleus what are the numbers of electron in Fe2+

  • 2
  • 24
  • 26
  • 28

Answer:24

10.An atom of an element has atomic number 17 and mas number 36 .The number of neutrons in its nucleus

  • 19
  • 17
  • 37
  • 53

Answer:19

11.What effects will be on acceleration due to gravity if the radius of the Earth is decreased ?

  • Increase
  • Decrease
  • Remain same
  • Zero

Answer:Increase

12.Which device Used to measure radioactivity ?

  • Calorimeter
  • Gieger mular Counter
  • Barometer
  • Hygrometer

Answer:Gieger mular Counter

13.What is the hight of Geostationary satelite from the Earth ?

  • 36000km
  • 35800 km
  • Both A and B
  • None of the above

Answer:Both A and B

14.What is the working principal of washing machine ?

  • Centrifugal
  • Mutual Induction
  • Centrifugation
  • Self induction

Answer:Centrifugation

15.What is the SI unit of Torque ?

  • Newton meter
  • Newton
  • Meter
  • Pascal

Answer:Newton meter

16.What is the purpose of Chalk in tubelight ?

  • Step up the voltage
  • Step down the voltage
  • reduce current in circuit
  • Increase current in circuit

Answer:reduce current in circuit

17.What is the SI unit of electrical conductivity ?

  • mho
  • Ohm
  • Weber
  • Newton

Answer:mho

18.Who invented battery ?

  • Volta
  • Newton
  • Maxwell
  • Faraday

Answer:Volta

19.What is the Size of atom ?

  • 10^-10 meter
  • 10^-8 meter
  • Both A and B
  • None of the above

Answer:Both A and B

20.Which ray is not emitted from radioactive elements ?

  • Alpa rays
  • Beta rays
  • Gama rays
  • Cathode Rays

Answer:Cathode Rays

The venom of this scorpion is the most expensive !!

KannadaReview Recipe

1 thought on “Science gk questions science general knowledge questions”

Comments are closed.

error: Content is protected !!
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock