38 Chemistry quiz 2021-Quations with answers

Chemistry quiz :In this article we discribed about 38 Chemistry quiz 2021-Quations with answers which make increase your chemistry GK level.

38 Chemistry quiz 2021-Quations with answers

1.Nitrogen in water is commonly found in the form of:-

  • Nitrous oxide
  • Nitrate
  • Nitric oxide
  • Nitrite

Answer:Nitrate

2.Which of the following elements is obtained from the sea weeds?

  • Iodine
  • Vanadium
  • Argon
  • Sulphur

Answer:Iodine

3.which one of the following is found in Vinegar?

  • Acetic acid
  • Propionic acid
  • Formic acid
  • Butyric acid

Answer:Acetic acid

4.The term ‘ brown air’ is used for

  • Acid fumes
  • Photochemical smog
  • Sulphurous smog
  • Industrial smog

Answer:Photochemical smog

5.Most commonly used bleaching agent is:-

  • Sodium chloride
  • Alcohol
  • Carbon dioxide
  • Chlorine

Answer:Chlorine

6.Cyanide Poisoning causes death in second because :-

  • It denatures enzymes of the heart /muscle.
  • It breaks the electron transport chain
  • It causes lysis of red blood cells
  • It causes cardiac arrest

Answer:It causes cardiac arrest

7.The ore of Aluminium is :-

  • Fluorspar
  • Bauxite
  • Chalco pyrites
  • Hematite

Answer:Bauxite

8.which of the following particles has the dual nature of particle wave :-

  • Electron
  • Meson
  • Proton
  • Neutron

Answer:Electron

9.Ultra Purification of a metal is done by:-

  • slugging
  • Zone melting
  • smelting
  • leaching

Answer:Zone melting

10.The radiation that can penetrate deepest input body :-

  • UV radiation
  • Alpha -Particles
  • Beta -Particles
  • Gamma-Particles

Answer:Gamma-Particles

11.which one the following does not contain silver ?

  • Horn silver
  • Ruby silver
  • German silver
  • Lunar caustic

Answer:German silver

12.An Important green house gas other than methane being produced from the agriculture field is :-

  • Nitrous oxide
  • Ammonia
  • Sulphur dioxide
  • Arsine

Answer:Nitrous oxide

13.which one of the following is not coal variety?

  • Lignite
  • Bituminous
  • Dolomite
  • Peat

Answer:Dolomite

14.Dry ice is the Solid form of :-

  • Air
  • Carbon dioxide
  • Nitrogen
  • Water

Answer:Carbon dioxide

15.The Common name of sodium bicarbonate is:-

  • Soda ash
  • Baking soda
  • Soda lime
  • Baking powder

Answer:Baking soda

16.Atoms having same number of Protons but different number of neutrons are called:

  • Isotopes
  • cations
  • Higgs-boson
  • Anions

Answer:Isotopes

17.The most suitable unit for expressing nuclear radius is :

  • Nanometre
  • fermi
  • angstrom
  • micron

Answer:angstrom

18.The most abundant elements by number in the living system is :

  • Nitrogen
  • Hydrogen
  • Oxygen
  • Carbon

Answer:Hydrogen

19. The ‘King of metal’ is :-

  • Gold
  • Silver
  • Aluminium
  • Iron

Answer:Gold

20.The strongest Oxidizing agent among the following is:-

  • Chlorine
  • Iodine
  • Fluorine
  • Oxygen

Answer:Fluorine

21.The gas dissolved in water that make it basic is:

  • Ammonia
  • Sulphur dioxide
  • hydrogen
  • Carbon dioxide

Answer:Ammonia

22.The number of hydrogen bonds between guanine and cytosine in DNA is :-

  • 2
  • 3
  • 4
  • 1

Answer:3

23.Which gas is emitted by power stations caused acid rain:-

  • Carbon dioxide
  • Sulphur dioxide
  • Helium
  • Nitrogen

Answer:Sulphur dioxide

24.Heavy water is :-

  • Deuterium
  • Rain water
  • Tritium oxide
  • Deuterium oxide

Answer:Deuterium oxide

25.Which one of the following vegetable oil used in manufacturer of paints:-

  • palm oil
  • Sunflower oil
  • Linseed oil
  • Cottonseed oil

Answer:Linseed oil

26.At Room temperature,the metal that remains liquid is :

  • Mercury
  • Platinum
  • Lead
  • Zinc

Answer:Mercury

27.which is known as carbolic acid ?

  • Phenol
  • Ethanol
  • Acetic acid
  • Oxalic acid

Answer:Phenol

28. Atomic explosion is triggered by

  • Thermo nuclear reaction
  • Chemical reaction
  • Controlled chain reaction
  • Uncontrolled chain reaction

Answer:Uncontrolled chain reaction

29.Which method will be employed to test the hardness of water ?

  • Boiling
  • Distillation
  • Formation of lather with soap
  • None of these

Answer:Formation of lather with soap

30.which of the following does the nuclear of an atom Consists of ?

  • Protons and neutrons
  • Protons and electron
  • Electron
  • Proton

Answer:Protons and neutrons

31.which of the following is the main compound of voter link ?

  • Silver nitrate
  • Ammonium chloride
  • Silver chloride
  • Ammonium nitrate

Answer:Silver nitrate

32.what is a Bakelite ?

  • Solution
  • Acid
  • Base
  • Polymer

Answer:Polymer

33.What do you understand by the term Espuma?

  • Foam
  • Soap
  • Salt
  • Calcium

Answer:Foam

34.Limestone is a raw material used by which industry ?

  • Aluminium
  • Fertilizer
  • Cement
  • Petrochemical

Answer:Cement

35.Atomic number of an atom gives the number of which of the following ?

  • electrons
  • Protons
  • neutrons
  • neutrons and Protons

Answer:Protons

36.Which is the highest quality of hard coal?

  • Anthracite
  • Bituminous
  • Lignite
  • Peat

Answer:Anthracite

37. Which of the following not a commercial source of energy ?

  • Coal
  • Petroleum
  • Natural gas
  • Fire wood

Answer:Fire wood

38.The most abundant metal in the earth crust is :-

  • Zinc
  • Copper
  • Aluminium
  • Iron

Answer:Aluminium

Science GK Biolagy- Zoology quiz

x
error: Content is protected !!